Elektrische CV ketel kiezen

Bij de keuze van een elektrische cv ketel moet u in de gaten houden dat het alleen voor het verwarmen is. Dus alleen voor radiatoren en vloerverwarming. Dus NIET voor douche en badwater.

De keuze van uw elektrische cv ketel hangt af van het te verwarmen oppervlak. In onderstaande tabel staat hoeveel kilowatt u nodig heeft voor een oppervlak.

VermogenOppervlakVermogenOppervlak
4 kW ->50 m212 kW ->150 m2
6 kW ->70 m218 kW ->220 m2
9 kW ->110 m224 kW ->300 m2

Niet iedereen heeft voldoende stroom in huis om een elektrische cv ketel te kunnen aansluiten. Zo moet u bijvoorbeeld voor de 24kW een 3 maal 40 Ampere vrij hebben (dus krachtstroom 3x40 A). In de meeste woonhuizen heeft de stroomleverancier de stroom afgezekerd met 3x25A of 3x35A. Tot de 12kW kan in de meeste huizen dus nog wel gemonteerd worden. Let op dat als de elektrische cv ketel aan staat hij in het geval van 3x40A hij ook echt 3x40A op neemt. Als het huis afgezekerd zou zijn met 3x40A zullen de stoppen er uitgaan als u uw tv aanzet of uw vrouw het haar gaat fohnen.

Zoals eerder gezegd is de elektrische cv ketel een vervanger van het verwarmingsgedeelte van een bestaande cv ketel. U hoeft dus alleen de bestaande ketel weg te nemen en de elektrische variant op te hangen. Vergeet niet de meegeleverde ventielen te monteren i.v.m. aanspraak te kunnen maken op garantie.

Voor uw douche en bad water kunt u bijvoorbeeld een elektrische boiler nemen. Een elektrische cv ketel heeft geen rookgasafvoer nodig en is nagenoeg onderhoudsvrij.

Een elektrische cv kan ook in een bestaand systeem in serie of parallel toegevoegd worden bijvoorbeeld als voorverwarmer op een gas ketel.  Houdt er rekening mee dat als hij in serie wordt  geschakeld u een elektrische cv kiest zonder pomp. Bij parallel schakelen kan iedere ketel zijn eigen pomp hebben.


De meeste vragen met antwoorden staan ook op onze website onder veelgestelde vragen.